18 juli

experiment05.25 Fikar ,huvudvärk lite lätt. Lite lagomt typ . Ingen planka idag. Blir tempo från morron. Igår två vändor till NorraViken,lektion o Karlstads m stövlar Eqträning och Granngård för lite schampo o plock inför SM veckan. Ingen ridning. Kom hem 18 och då är jag stängd så att säga.

Fortsatte projekt städa i hus. Inte damma o sånt utan slänga saker o än en gång organisera om. Ett hus som behöver en expert med gott om tid för att kunna planera förvaring osv och det….finns de inte här. hahahh

Dressyrtävling….. ja hur ska de går för dem egentligen. ? Vad är det som gör antal starter? Som arrangör är de så ledsamt att planera,organisera o hålla på för att sedan se hur tävlingen liksom smälter bort. Det är lika mkt arbete att ha en stor tävling som att ha en liten…nästan iallafall. ALla komponenter behöver finnas på alla.

Är det geografiskt??? Ja lite kanske Jag har nu Hagfors i färskast minne .Vår Midsommar var de heller inte en uppsjö av starter…

Är de underlaget? Ja de hör man givetvis att de inte passar nån  men är de inte de ena så är de det andra. För alla.Tror inte en häst blir skadad av 6 min på ett underlag. Det är nog inte just de 6 minuterna som är orsaken ,fanns nog ett förarbete.

Att arrangera tävling (de skulle alla få göra nån gång….från scratch. Planering av klasser….ska man ha samma eller sätta upp ett finger o känna önskemålsvindarna??? Ja de gör man ibland….ändrar om -ingen anmäler sej men ”de tycker”

Nu är de så i Ridsportsvärlden att när man ska göra sin proposition ska antalet i klasser man fyller i stämma med domare anlitade(så här va de inte förr …kanske va bättre på ett sätt -då kunde man hålla koll o boka lite utifrån behov.

Nej har jag satt ex vis  en Grandprix  max 20 starter  och en Intermediare max 20 starter  och en Msv B  max 40 starter på lördag då måste jag anlita 1×3 domare som är behöriga till GP och INT . + en till MsvBEn domare får döma 40 endast.

Det är ovanligt att det är fulla klasser men så här ska man skriva.

Man får som domaransvarig hålla koll på antalet anmälda hela resan från att proppen kommer ut,fundera o till slut närmare tävling se hur det kan fördelas. Stor kostnad på tävling är just domarbiten,speciellt om man behöver domare typ GP så inte finns så många på nära håll (resa,övernattning mm)

Man får som arrangör då börja plocka bort domare.Om ex vis ovanstående exempel får 10+10+18 starter behövs de högsta domarna. De kan då enl 40 regeln ta även MsvB.  Att ha fler domare som dömer några få ekipage är ekonomist stölligt.  Roligt kanske men inte bra för ekonomin.

Att boka domare när man har större meeting brukar man börja med de som är ”högsta” domarna för att täcka de(få och långväga) Sedan fyller man på. När startlistor är lite i ordning får man börja plocka bort. Från andra hållet.Eftersom de högsta får döma allt och de lägsta få klasser.

Ett pussel. Jag upplever ex vis att jag blir kvar på tävlingar där jag är ”högst” utbildad och de ”lägre” domarna bortplockade. Är det GP klasser blir jag bortplockad till förmån för dessa.

Jag har full förståelse och de tror jag alla domare som har ekonomisk inblick  i tävlingsbiten. På midsommar har jag ofta fått säga återbud till flera då ”de högsta” får utnyttjas maximalt.

Det svider lite i hjärtat när man vet jobbet för en tävling och det blir få startande. Behöver funderas på varför….ekonomi säger många…tid…krockar med annat….för många tävlingar   fel underlag,fel domare(hahaha) Vet inte. Tror jag ska göra ett experiment…………….

Idag stall,rida,Dammängen i Karlskoga för träningar.