18 sep

05.52 Fikadags. Har nu förgräddat min pajskal inför vidare köttfärs o veg paj.Gött allt förberett.

Igår red jag bara Actor ,tidigt. Gick bra. Red faktiskt inne ,ibland är min spegel bra fast den inte är bra. Tycker de är tradigt när alla man tränar för säger samma sak: Ta skänkel bättre…….Ja varför ser jag inte till han gör de??? Som alla säger hela tiden?? Är man dum eller. ? Jag säger oxå de och ändå……….helt otroligt och fascoinerade.

Åkte till ny salong. Blev som jag ville. Bra frisör ,lagom i allt,fatta vad jag mena med lite egna tips. Salong IKON och Elin.

Snabba mej hem och svidade om inför Munkfors. Hemma 18.45

I Munkfors är de en skara konditorer som huserar. Nybakade småkakor old style. Kolasnitt……10 st m kaffe. Lätt uppblåst i magen men de va de värt.

Idag kommer Martin. Strulat lite m tider men jag är nog med på 2 hästar idag.

Promenad idag trots alla äckliga

Den vuxna älgflugan är 5 till 7 millimeter lång. Arten beskrivs av Linné 1758 i tionde upplagan av Systema naturae per regna tria ordines, genera, species, cum characteribus, differemtiis, synonymis, locis.[5] De vuxna insekterna börjar söka värddjur efter kläckningen i augusti-oktober. Den till kroppsformen platta flugan landar på sitt värddjur och bryter av sina vingar för att leva resten av sitt liv på värddjuret där den kryper in i pälsen och suger blod. Den släpper sina larver till marken och dessa blir flugor på hösten. Den kan lätt ta miste på sina värddjur och människor, som även kan bli bitna, men den kan inte använda människoblod för sin utveckling. Flugorna tros inte bära med sig några farliga virussjukdomar; dock kan betten ge klåda och svullnad, och flugorna kan vara bärare av bakterien Bartonella schoenbuchensis, som kan ge upphov till hudinfektioner, även hos människor.[6]

Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. Den kilar snabbt in under kläderna/pälsen och gömmer sig, och den är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Bäst är att klämma ihjäl den eller nypa huvudet av den. En metod är att klämma den mellan tumme och pekfinger och sedan rulla flugan mellan fingrarna. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den.