1 juli

06.23 Fikar. Skrivit en berättelse..

En liten vardagsberättelse.

Jag och Birk tänkte fiska när jag kom från min Uppsalaresa men de blåste o blev sent så jag lova vi fiskar på fm innan jag åker till Karlskoga (nästa dag)

Sagt o gjort. Upp och tog stallet,red och gick in för att väcka Birk som blivit tonåring. Kopplade på båten på bilen vid 10 tiden. Jag skulle åka 12.45 till Karlskoga för träningar och nog skulle de bli några sköna timmar på vattnet.

Börja med ett marklyft med båten på dragkroken då den var märkligt avställd( efter den gången jag va nära få med den till Vara)

Frågade Birk om han kollat bensin och han mumla nåt om att ”pappa sa de räckte”.

När jag denna gång skulle backa ner gick de väldans bra och kände de här blir smidigt. Lasta ur flytvästar o de som skulle med,körde bort bilen och vi sköt ut båten.
Birk starta motorn och vi for iväg. Ganska blåsigt.

Den stanna efter 2 minuter,starta inge mer. 98% säkert bensinstopp…….

Jag ror,i motvind,typ 2 cm i varje roddtag. Hahahahha Ja men vi rör oss. Mitt ute i sjön står de några måsar på några stenar som sticker upp…..jag börjar fundera om man kan lägga repet runt för o ligga still. Vi har inget ankare nämligen( köpte ett efter akuten i går)

Njae vi ror mot ön sa jag ,där ser de ut o va lite lugnare annars får jag bara ro för att sitta still. Men kasta några kast när vi passerar.

På tredje kastet hade han en fisk på….. en gädda på ett kilo. Han släppte i den igen. Vi fortsatte mot ön.

Där kunde vi båda fiska i 20 min innan Birk ville tillbaka till de bra stället. Då de låg på hemvägen så skippa jag fiskande o blev roddare.

Närmade oss och BAM!!!! på grund. Hade kört på en sten som vi stod o guppade på,försökte ta hjälp av vågorna o ”ro av stenen” men guppade tebax. I detta nu skulle Birk veva in o hjälpa till med årorna när han skriker En fisk igen!!!

Han börjar veva in och Jag tar tag i håven o ser denna stora gädda jag ska ta upp ståendes på en sten i en båt. Hahahahhaah

I tumultet när jag är över relingen åker väl båten ner från stenen och jag får upp gäddan.
Ännu mer tumult när Birk ska försöka få den så still så han kan ta ut dragen för meningen är att släppa tillbaka.

Jag försöker hålla båten ifrån fler stenar och Birk försöker få gäddan still så han kan ordna med draget. Den är rätt vild ( 4 kilo visade de sej) Helt plötsligt skriker Birk till.
Ett drag har åkt in i pekfingret. ,Gäddan far omkring,Birk skriker,vågorna går och båten driver.

Jag skriker vi måste döda Gäddan så den inte behöver lida….. Birk skriker om finger,jag tar tag i finger o ser…förstår hullingen sitter i men i adrenalinruset hos Birk försöker jag ändå trixa ur kroken. Sitter som berg.
Vi behöver till vårdcentralen. Jag avslutar gäddans lidande.
Birk hyperventilerar,jag ror som fasen till bryggan. Båten får ligga i med motor,gädda o annat. Iväg till vårdcentralen.
Där står en ”vakt” i dörren . Vi ringer på henne….hon öppnar lite långsamt o frågar om vi beställt tid. Men ORKA.
Där står Birk o håller upp handen med fiskedraget i fingern,flytväst o stora gummistövlar.
Kommer in till läkare (ett skämt-på riktigt) Han säger de är bara o dra ut. Sköterskan skriker nej de är en hulling som du ser…..han fatta inget ändå.
Helt plötsligt från att bara dra ut så säger han: Ni måste in o röntga ,fingret kan va av.
AV?????

Iväg från Molkom….Båten???? Ligger i med motor …bara o knycka….Den måste upp säger jag till Birk. Tittar på klockan. Halv ett…….
Backar ner båtkärran….Hämtar båten…Svårt att styra i blåsten så jag går i med skor…byxer.
Årets första bad. Kan av ren hulkstyrka få upp båten så pass att de fattas nån decimeter.

Givetvis inga badande denna dag men en skogsmaskinförare sitter o kör i skogen bredvid.
Klafsar in i skogen ,blöt upp till midjan o börjar veva i armarna. Han stannar . Ser på mej ….. men han tror han ska få mer skäll för han fäller träd vilket tydligen hänt. Han trodde kanske jag var från Ängsbacka???
Han hjälper mej upp de sista. Jag häller ur skorna o sätter mej för att släppa av båten hemma innan Karlstad.

Jag får av båten ,byter kläder, lunchfodrar hästar….och mot akuten. Förstår nu att träningen i Karlskoga ryker och jag börjar meddela. Birk arg för jag håller på med mobilen (med all rätt) så missar en stackare som kör dit ändå.

Mot ortopeden blir de. Två läkare kollar o konsulterar….Birk skakar av chock. De bedövar och spekulerar. Hade tydligen en nästan likadan förra veckan Då med ett rostigt drag som gäddan satt i.
Detta var ett oanvänt som låg bredvid. Konstigt .men tur.

De bedövar,knipsar av och gör ett utgångshål o drar ur kroken andra vägen.Lärde läkaren att de heter hulling och inte ”tagg” Hon såg ut att vara 19 år …..men duktig.

En mkt nöjd Birk åkte därifrån,pencillin och ett nyinköpt ankare. Hem o rensa gädda

Gällande läkarstationen Molkom så går jag hellre till distrikssköterskorna än läkarna .

Idag ska jag till Dammängen o rida för Bo Jenå. Det blir Zachary denna gång. Spännande