19 nov

05.50 Fikar. La mej 20.45 igår och somna!!!

Då mitt ämne på B tränarutbildningen kommer att vara : Nåt i stilen För/nackdelar med att rida för flera tränare och hur ser ett optimalt koncept ut? Inte filat på rubrik eller så ännu.

Såg då ett blogginlägg från Emelie Brolin som gått samma utbildning och är dessutom en framgångrik dressyrryttare och företagare.

Ämnen som går ihop tänkte jag:

Emelie Brolin skriver

På b-tränar utbildningen var ett ämne som kom upp flera gånger “att den allmänna hästkunskapen” hade försämrats. Folk letade information på annat håll och många gånger på fel ställe.

Jag själv upplever som tränare ett problem i att folk lyssnar lite för mycket på alla olika och vänder kappan efter vinden. Det är svårt att se en röd tråd och det är svårt att nå hela vägen fram.

Ett fel som jag som tränare ofta ser är hästar som systematiskt lägger tungan över bettet. Jag vet att jag ger mig ut på ett område där många nu kommer ha åsikter. När jag som tränare sett tungan halva passet ber jag eleven stanna. Då ser jag att bettet hänger mellan framtänderna och nosgrimman sitter så löst att den inte ger någon effekt alls och tränset i princip skulle kunna ramla av. Då berättar eleven att hästtandläkaren sagt att nosgrimman måste vara väldigt lös och bettet hänga långt ner. Absolut, vi ska inte ha för hårt åtspända nosgrimmor eller bett som sitter för högt, men det finns ett mellanting. Hur bra är det för hästen att gå med bettet mot undersidan av munnen utan att bettet tar i? Hur bra är det för hästen i övrigt att ridas utan någon kontakt med tygeln och sänka ryggen?

Hur ska ja här som tränare komma fram, en hästtandläkare talar utifrån hur hästen ser ut när den står still, en tränare ska se helheten och hjälpa till under ridpasset så att allt fungerar. Den har förmodligen inte ens sett ryttaren rida eller hur utrustningen sitter.

Ett annat exempel är en häst som går med sänkt rygg, en ryttare som sitter i för liten sadel och därför sitter i obalans. Här går jag fram och känner på manken och inser att sadeln trycker på manken. Jag försöker förklara att ryttaren måste byta sadel för hästens välmående. Då svarar eleven att sadeln är utprovad av en sadelutrprovare och ska fungera perfekt. Jag frågar då lugnt om denna sadelutrprövare såg eleven rida? Nej den la bara på hästen sadeln i stallet..

Jag har också elever som räknat ut foderstaten på nätet och följer denna slaviskt, när hästen inte går fram och jag försöker förklara att den behöver mer energi ändrar de inte.

Jag vill bara förtydliga vikten av helheten, att alla som ger råd och tips kanske inte alltid ser helheten och det är där vi tränare och professionella med många år i branschen kommer in. Vi ska se till hästen och situationens bästa.

Tänk dig att du går till din PT och har googlat dig fram till en fasta du ska ha under dina träningsveckor. PT som du betalar 1000kr per pass säger att du behöver energi för att träna, ska du ändå träna utan att äta eller köper du hela konceptet från din PT?

Du har också hittat ett par superbra barfota skor på nätet som ska vara bra att träna med men när du andra gånger kommer med sår på fötterna till din PT och denne rekommenderar ett par andra skor, vem lyssnar du då på?

Kvinnor som är gravida får oftast 1000 råd om vad de ska göra och inte göra, de går till sin barnmorska och får hjälp utifrån deras situation vad som är bäst för just dem, barnmorskan är varken läkare eller dietist men de jobbar med det bästa för mamman och barnet och de ser väldigt många olika situationer.

Jag vill med detta påpeka att det finns 1000 vägar till rom men om du tar hjälp med en vägbeskrivning måste du följa den hela vägen. Din tränare försöker hjälpa dig med en plan och en tydlig linje, du behöver inte följa den exakt men du kan inte heller alltid lyssna på alla andra. Slut på citat.

 

Japp. Så kan de vara.Nästan alla hästar reds ut i skogen igår. Tack bästa Emelia och Carro för de!!! Jag hann inte rida alls.

Idag riddag alltså. Börja fila på min uppsats.EN hel massa man kan göra.

Sätta mej ner. Avsluta saker ,försöka att inte starta nya innan de är slut.